Întru abordarea analitică a evoluțiilor volatile din domeniul energetic la nivel internațional, în data de 27 octombrie a avut loc lucrările panelului dedicat securității energetice din cadrul Conferinței Internaționale „Human Security. Theoretical Approaches and Practical Applications. Second Edition”, organizată de Centrul de Cercetare pentru Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene, prin Laboratorul de Analiză a Securității Umane, din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Panelul dedicat subiectului energetic a surprins implicațiile profunde și complexe ale domeniului energetic asupra aspectelor politice, economice și socio-umane ale societății.
Printre subiectele de discuții marcante se pot menționa următoarele: Consolidarea parteneriatului energetic între România și Republica Moldova. Operarea transfrontalieră; Securitatea energetică a Republicii Moldova în contextul internațional; Securitatea energetică a României ca factor de stabilitate la nivel regional și european; Perspectivele hub-ului de gaze din Turcia; Proiectul Neptun Deep și extracția gazelor la Marea Neagră; Finanțarea domeniului energetic; Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan: riscuri pentru Republica Moldova; Provocările securității energetice la nivelul UE.
Energy Analytical Studies, fiind prezent la eveniment, oferă o sinteză a principalelor teze expuse de participanți în cadrul lucrărilor conferinței.
Alexandru Săndulescu, EU High-Level Adviser on Energy in Republic of Moldova, a vorbit despre securitatea energetică a Republicii Moldova în contextul internațional. Ca țară candidat la UE, Alexandru Săndulescu a remarcat că Republica Moldova are niște angajamente: dezvoltarea piețelor energetice competitive, transparente și nediscriminatorii în conformitate cu standardele UE; dezvoltarea unor strategii și politici energetice; diversificarea surselor de energie, furnizorilor și a rutelor de transport într-un mod eficient din punct de vedere economic. Aducând în discuție problematica dependenței de importurile de resurse energetice, Alexandru Săndulescu a propus 2 soluții pentru Republica Moldova: 1) creșterea numărului de rute de aprovizionare; 2) Diversificarea și creșterea numărului de furnizori. Ca și rute alternative, Alexandru Săndulescu a menționat că sunt în funcțiune interconectorul Iași-Ungheni-Chișinău, reversul fizic al conductei T1 Transbalcanice și interconectorul bidirecțional între Ucraina și Republica Moldova de la Alexeevca. În direcția energiei electrice, Alexandru Săndulescu a salutat interconectare sincronă de urgență a Republicii Moldova și Ucrainei la ENTSO-E în martie 2022. Întru îmbunătățirea conexiunii Republicii Moldova la rețeaua electrică europeană, la momentul de față se dezvoltă proiectul liniei electrice Suceava – Bălți.
Valentin Tonu, Șef direcție livrări gaze naturale la Moldovagaz, a subliniat problemele și soluțiile de operare a punctelor de interconectare transfrontaliere a sistemelor de transport de gaze naturale din Republica Moldova, Ucraina și România. Inițial, Valentin Tonu a prezentat o descriere a sistemului de transport de gaze naturale al Republicii Moldova și punctele de interconectare transfrontaliere între Republica Moldova, Ucraina și România. Valentin Tonu, a menționat că sistemului de transport de gaze al Republicii Moldova îi este specific faptul că între zonele de operare ale Moldovatransgaz și Tiraspoltransgaz în perimetrul PI Alexeevca, Grebeniky, Ananiev, Limanscoe și Căușeni nu există noduri de măsurare a volumelor de gaze naturale transportate. Aceeași situație este și în perimetrul conductelor culoarului Transbalcanic între PI Căușeni (Republica Moldova) și PI Orlovca (între Moldovatransgaz și Ukrtransgaz actualmente OGTSU) unde conductele de transport operate de ambii operatori traversează hotarul Republicii Moldova cu Ucraina de 8 ori.
În continuare, Valentin Tonu a remarcat faptul că începând cu 19 septembrie 2023, funcția de operator al sistemului de transport de gaze al Republicii Moldova a revenit către Vestmoldtransgaz. De asemenea, Vestmoldtransgaz a primit spre executare contractele de prestări servicii de transport de gaze, semnate între Moldovatransgaz și alți participanți ai pieței, inclusiv contractele cu Tiraspoltransgaz de furnizare a capacităților de transport de gaze din zona Transnistreană, direcția Transbalcanică, destinate pentru transportul gazelor naturale consumatorilor de pe malul drept al Nistrului și a celor în regim de tranzit.
Ca și concluzii, Valentin Tonu a menționat că în continuare urmează a fi soluționate 2 probleme: 1) legalitatea contractului între Moldovatransgaz și Tiraspoltransgaz (ca furnizor) pentru transportul gazelor naturale prin conducta ACB consumatorilor din regiunea Transnistreană (zona Râbnița); 2) Echilibrarea sistemului de transport exploatat de Tiraspoltransgaz.
Conf. univ. dr. Cristina Oneț de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, a adus în discuție subiectul securității energetice a României, ca factor de stabilitate în spațiul regional și european. Inițial, Cristina Oneț a făcut o incursiune din perspectiva juridică a ideilor cu privire la domeniul energetic la nivel european. Printre acestea au fost menționate planul REPowerEU, pachetul „Fit for 55”, platforma UE de cumpărare a resurselor energetice etc. De asemenea, Cristina Oneț a subliniat principalele caracteristici ale politicii energetice a UE:
- Planul REPowerEU;
- Strategia europeană privind energia solară;
- Strategia europeană privind energia eoliană din surse offshore;
- Strategia europeană privind hidrogenul;
- Planul de acțiune pentru biometan.
Cu privire la securitatea energetică a României, a fost subliniat faptul că România dispune de un potențial energetic favorabil unei creșteri asupra întregii economii, dar acesta necesită investiții importante pentru:
- nouă structură a mixului energetic;
- consolidarea capacităților existente;
- nouă infrastructură publică pentru a susține noi
- investiții în sectorul energetic;
- stimulente pentru investiții în sectorul privat în principal pentru surse de energie regenerabile.
Cristina Palii de la Universitatea de Stat din Republica Moldova, a abordat subiectul ajutorului financiar pentru securitatea energetică, efectuând un brief al practicilor curente și a rezultatelor din Republica Moldova. Cristina Palii a remarcat că în ultimii 3 ani, sistemul energetic al Republicii Moldova în direcția regenerabilelor a cunoscut o asistență internațională și flux de resurse internaționale considerabile, care au ajutat la consolidarea securității energetice. În context, a fost remarcat că majoritatea investițiilor, ajutoarelor financiare internaționale sunt distribuite în special către zona energiei regenerabile.
Iurie Iachimenco, cercetător independent, a prezentat în cadrul lucrărilor panelului energetic subiectul Centralei Termoelectrice de la Cuciurgan: riscuri pentru Republica Moldova. Iurie Iachimenco a făcut o scurtă prezentare a originii Centralei de la Cuciurgan, menționând impactul construcției acesteia din perioada sovietică. Ca și riscuri pentru Republica Moldova, Iurie Iachimenco a menționat posibilitatea unui litigiu între Moldovatransgaz și Tiraspoltransgaz, care pot avea efecte directe asupra funcționării Centralei de la Cuciurgan, care lucrează pe gaze naturale. Ca și riscuri suplimentare a fost remarcat faptul că Centrala de la Cuciurgan nu este controlată de autoritățile Republicii Moldova.
Silvia State, studentă la specializarea Relații Internaționale și Studii Europene anul III din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a prezentat subiectul dezvoltării hub-ului energetic în Turcia. Silvia State a remarcat că unul dintre principalele obiective ale Turciei în strategia energetică actuală este de a diversifica rutele și resursele pentru consolidarea securității de aprovizionare cu energie. De asemenea, Turcia își propune să contribuie la securitatea energetică regională și globală prin instituirea unui centru de comerț cu energie. Ca și concluzie a fost remarcat că Turcia poate juca un rol important de intermediar și stat de tranzit al resurselor energetice, între producătorii din Orientul Mijlociu, regiunea Caspică și importatorii din Europa.
Energy Analytical Studies mulțumește organizatorilor evenimentului pentru posibilitatea de a participa în cadrul lucrărilor Conferinței Internaționale, în speță panelul energetic.
Notă: Redacția Energy Analytical Studies respectă normele uzuale ale publicării materialului sintetizat, care nu reflectă neapărat opinia grupului de cercetare Energy Analytical Studies. Întreaga răspundere cu privire la limbaj, formă și conținut aparținând reprezentanților prezentați în sinteză.