#

Azerbaidjanul intenționează să crească exporturile de gaze către Europa cu 40%

La cea de-a 5-a Conferință Internațională a Gazului din România (RIGC), ministrul energiei al Azerbaidjanului, P. Shahbazov, a anunțat intenția de a crește exporturile de gaze către piața europeană cu 40% în acest an.

Potrivit ministrului, până la sfârșitul anului 2022, exporturile de gaze către Europa vor crește cu 40% – de la 8,2 la 11,5 miliarde m3 de gaz. Astfel, Coridorul sudic de gaze naturale (SGC) va atinge capacitatea sa maximă.

Volumul de export de gaze declarate la vama din Azerbaidjan în ianuarie-august 2022 s-a ridicat la 15,54 miliarde m3, ceea ce este cu 13,7% mai mult decât în ​​ianuarie-august 2021.

Aprovizionarea cu gaze azere către Europa se realizează prin sistemul de conducte magistrale de gaze (MGP) din Coridorul sudic de gaze (SGC).

Proiectul SGC include dezvoltarea fazei a 2-a a zăcământului Shah Deniz, extinderea gazoductului din Caucazul de Sud (Baku – Georgia – Turcia), gazoductul Trans-Anatolian (TANAP), care trece prin Turcia către frontiera cu Grecia și gazoductul Trans-Adriatic (TAP), care leagă Grecia, Albania și sudul Italiei.

Livrările totale de gaze prin SGC sunt calculate pentru cca. 16 miliarde m3/an, din care 10 miliarde m3/an sunt destinate UE, 6 miliarde m3/an regiunilor de vest ale Turciei.

Uniunea Europeană planifică să crească volumul de gaze furnizat din Azerbaidjan la cel puțin 20 de miliarde de m3/an până în 2027.

Sursă: http://caspianbarrel.org/az/2022/09/nazir-az-rbaycan-bu-il-avropaya-qaz-ixracini-40-artiracaq/