#

CERAWeek 2023 Themes

În orașul Houston, statul Texas, SUA, în perioada 6-10 martie 2023 a avut loc Conferința internațională în domeniul energetic CERAWeek organizată de S&P Global. Conferința este o platformă pentru discuții pe o serie de subiecte legate de industria energetică, perspectivele economice mondiale, geopolitică, politica și reglementarea energetică, schimbările climatice și inovația tehnologică. La lucrările Conferinței au participat oficiali proeminenți din industria energetică.

Anul curent, evenimentul a fost construit în jurul ecuației triangulare cu care se confruntă domeniul energetic la nivel Global:

  • asigurarea securității aprovizionării cu resurse energetice în contextul evoluțiilor militare din Ucraina și a tensiunilor geopolitice la nivel mondial;
  • tranziția la energie zero carbon;
  • menținerea disponibilității energetice.

Energy Analytical Studies oferă o sinteză a principalelor teze de discuții prezentate în cadrul CERAWeek 2023.

În cadrul evenimentul CERAWeek, s-a acordat o atenție deosebită domeniul energetic al Rusiei, în special, menținerea prezenței petrolului rusesc pe piața internațională, livrările de gaze naturale și situația de pe piața europeană a gazelor, ținând cont de aprovizionările Rusiei.

Petrolul rusesc pe piața mondială

Cu toate că, au fost aplicate restricțiile Occidentale, inclusiv embargoul SUA și a UE asupra petrolului rusesc, acesta continuă să fie prezent pe piața mondială în cantități mari. În acest sens, Șeful Gunvor Group, Torbjörn Törnqvist a remarcat că Rusia, poate și trebuie să vândă în continuare petrol, pentru că acesta este un factor foarte important pentru sistemul energetic Global.

La rândul său, Președintele Consiliului de Administrație al Chevron, Mike Wirth a remarcat următoarele teze cu privire la piața mondială a petrolului:

  • piața mondială a petrolului continuă să încerce să se adapteze la evenimentele geopolitice actuale;
  • petrolul rusesc este prezent și intră pe diverse piețe cu o structură a prețurilor modificată;
  • logistica, lanțurile de aprovizionare cu petrol au devenit mai complicate şi mai costisitoare, pentru că tankerele sunt forțate să parcurgă distanțe mai lungi pentru a livra materii prime și produse petroliere în țările care nu au impus sancțiuni;
  • modificarea lanțurilor de aprovizionare cu petrol a făcut piața petrolieră mai vulnerabilă față de întreruperile neprevăzute;
  • plafonul prețurilor la produsele petroliere din Rusia, introdus de Occident, a creat multe dificultăți pentru funcționarea piețelor energetice;
  • în condițiile normale de funcționare a piețelor energetice, sistemul este optimizat pe măsură ce cererea și capacitatea de producție se modifică, însă, în prezent există o serie de factori și dificultăți care complică piața energetică la nivel Global;
  • dificultățile sunt asociate cu restricțiile privind capacitatea de a cumpăra, vinde și asigura produsele petroliere.

Un caz separat în cadrul discuțiilor despre piața petrolieră, a fost problema dimensiunii flotei din umbră a tankerilor care transportă petrol și combustibil rusesc, ocolind restricțiile Occidentale. Conform grupului Trafigura, exprimat de co-șeful Trafigura, Ben Luckock, se estimează că există o flotă alcătuită din 650 de tankere. Gunvor Group, a prezentat date conform cărora se estimează o flotă de 300-400 tankere implicate în transportul de petrol și combustibil de marcă rusă, ocolind sancțiunile impuse de Occident. În acest context, Consilierul principal al președintelui Statelor Unite ale Americii pentru securitatea energetică, Amos Hochstein a remarcat că SUA nu pot evalua fără echivoc eficacitatea plafonului de preț pentru resursele energetice rusești, dar a subliniat că aceasta funcționează.

Piața gazelor naturale cu/fără Rusia

Participanții la CERAWeek au menționat că piața gazelor a suferit schimbări structurale majore de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. În primul rând, acest lucru a afectat Europa, dar datorită reorientării unei ponderi semnificative a fluxurilor de gaze naturale lichefiate (LNG) către piața europeană, schimbările au afectat și alte regiuni, în special Asia-Pacific.

În această situație, Statele Unite ale Americii au primit perspective bune pentru creșterea exporturilor de LNG, dar prețurile pentru gaze se vor schimba semnificativ.

Tezele Președintelui Consiliului de Administrație al Chevron, Mike Wirth privind piața gazelor naturale:

  • piețele gazelor s-au schimbat cel mai structural de la izbucnirea ostilităților din Ucraina;
  • Statele Unite ale Americii, care a fost anterior un exportator major de gaze naturale, este probabil să-și crească și mai mult livrările de gaze către alte țări, însă, aceasta, la rândul său, implică modificări ale mecanismelor de stabilire a prețurilor;
  • Chevron are 3 opțiuni pentru furnizarea de gaze către Europa: Gazoductul EastMed, care a fost discutat de multe țări, dar care costă miliarde de dolari în investiții de capital și este foarte complex. Acesta poate transporta gaz către Italia din zăcămintele offshore din Mediterana de Est, inclusiv Leviathan, unde este implicat Chevron; 2. Utilizarea infrastructurii existente, dar Chevron nu este partener în aceste capacități de producție (vorbim despre aprovizionarea cu gaz din zona Leviathan către uzina egipteană de LNG Damietta LNG, controlată de Eni, sau rute alternative de conducte, de exemplu, prin Turcia); 3. Aprovizionarea cu LNG pe mare prin Marea Mediterană (vorbim despre construcția unei centrale LNG plutitoare la zăcământul Leviathan).

Oportunități pentru a restabili volumul de livrări de gaze rusești în Europa, majoritatea participanților din industrie nu le văd. În același timp, se recunoaște că Europa nu are o soluție unică pentru a înlocui aprovizionarea cu gaze rusești. În acest sens, Șeful Chevron Mike Wirth a subliniat că în prezent, dependența excesivă de aprovizionarea cu gaze rusești este evidentă, dar se observă că europenii nu manifestă nici o dorință de a reveni la starea lucrurilor unde singurul monopol de aprovizionare cu gaz îl deține Rusia.

Norvegia, prin prisma Equinor, care a devenit cel mai mare furnizor de gaze prin conducte către UE în 2022, a recunoscut în cadrul CERAWeek, că nu este capabilă să înlocuiască complet furnizările de gaze rusești de pe piața europeană.

Între timp, un număr tot mai mare de reprezentanți ai industriei energetice, au avertizat Europa cu privire la riscul pentru piața sa de gaze din cauza revenirii active a Chinei la importurile de LNG. În special, directorul comercial al Cheniere Energy, Jack A. Fusco a vorbit despre acest lucru:

  • China nu va mai acționa ca o supapă de siguranță, furnizând LNG Europei, așa cum a procedat în timpul crizei energetice de anul trecut, ci poate prelua fluxurile de gaze pentru a-și deservi propria economie aflată în creștere;
  • China este factor cel mare de risc pentru piața energetică europeană;
  • modul în care China își revine după pandemia COVID-19, ar putea afecta într-adevăr capacitatea Europei de a atrage volumele marginale de LNG.

Totodată, Charif Souki, președintele Tellurian este de altă părere:

  • Tellurian nu negociază cu cumpărătorii chinezi, în ciuda redresării economiei țării după pandemie;
  • în loc să semneze contracte pe termen lung, așa cum este obișnuit pe piața Globală de LNG, companiile chineze vor trebui să cumpere gaze pe piața liberă și să concureze cu țările europene pentru combustibil.

În context trebuie menționat faptul că Cheniere Energy și Tellurian sunt două companii americane de gaz care au avut un conflict de interese.

Agenda climatică în contextul modificărilor pieței energetice mondiale

Pe fundalul discuțiilor pe scară largă despre aprovizionarea cu energie și situația din jurul Rusiei, agenda climatică nu a părăsit centrul industriei energetice Globale.

Reprezentantul prezidențial al SUA pentru climă, John Kerry, în timpul unei discuții în cadrul CERAWeek, a solicitat implementarea unei reforme climatice mai ambițioase:

  • acordurile de miliarde de dolari pentru promovarea energiei verde și îndepărtarea cărbunelui din generare de energie în țări precum Africa de Sud, Vietnam și Indonezia, reprezintă un progres în lupta împotriva schimbărilor climatice, dar pe termen lung sunt instabile și nu reprezintă o modificare consistentă;
  • nu avem timpul necesar ca să aplicăm câteva sute de oferte individuale, este nevoie de un proiect Global privind reforma climatică;
  • este nevoie o Bancă multilaterală de dezvoltare a proiectelor în domeniul energiei curate și chiar de un nou model de compensare a emisiilor de carbon care ar putea ajuta la deblocarea finanțării pentru energie curată în țările în curs de dezvoltare.

În ceea ce privește agenda climatică a actualei administrații a președintelui SUA, Joe Biden, în timpul evenimentului CERAWeek au fost exprimate critici. În special, criticile au fost legate de proiectul Willow propus de ConocoPhillips în Alaska, blocat de administrația prezidențială.

Senatorul din Alaska, Dan Sullivan (republican) a menționat că, conflictul din Ucraina a scos la iveală greșeala strategică a politicii energetice a lui J. Biden, care s-a axat pe oprirea producției de energie în SUA:

  • politica energetică instabilă a administrației prezidențiale, concentrată atât de mult pe întreruperea producției de energie din SUA, a fost o greșeală strategică;
  • ca urmare a politicilor actualei administrații, a devenit mai dificilă încurajarea investitorilor să investească în proiectele de extragere a petrolului în SUA;
  • SUA importă 100.000 de barili pe zi de petrol din Venezuela, iar administrația prezidențială nu permite statului Alaska să producă petrol.

În context, consilierul șef al Casei Albe pentru energia verde, John Podesta, a respins acuzațiile aduse de Dan Sullivan, subliniind următoarele;

  • proiectul Willow este o chestiune privată pentru compania ConocoPhillips;
  • decizia asupra proiectului este de competența ministrului de interne;
  • decizia cu privire la proiect va fi luată în curând;
  • problemele de mediu sunt și vor fi pe primul loc în dezvoltarea proiectelor energetice.

Tezele OPEC

Secretarul general al OPEC, Haitham Al Ghais, a remarcat în cadrul CERAWeek că, industria petrolieră are nevoie de investiții semnificative pentru a satisface cererea Globală de petrol aflată în creștere, de asemenea, fără OPEC+, ar exista mai multă instabilitate și volatilitate pe piața petrolieră. Un factor de îngrijorare pentru OPEC, menționat de Haitham Al Ghais, este încetinirea cererii de petrol în Europa și SUA pe fondul inflației ridicate. În același timp, piața mondială a petrolului s-a împărțită în două: 1) piața asiatică, aflată în creștere și 2) piața în decelerare a țărilor dezvoltate.

Tezele principale expuse de Secretarul general al OPEC, Haitham Al Ghais:

  • industria petrolului și gazelor, care își va păstra cota de componentă critică a mixului energetic, trebuie să se transforme și să își decarbonizeze activitățile;
  • principalul lucru asupra căruia se concentrează OPEC este asigurarea stabilității și a aprovizionării adecvate pe piață;
  • OPEC a înregistrat o scădere semnificativă a investițiilor în sectorul petrolului, aproximativ peste 500 de miliarde de dolari pe an;
  • consecințele unor reduceri mari de investiții sunt îngrijorătoare în ceea ce privește securitatea energetică și disponibilitatea energiei;
  • industria petrolieră are nevoie de 12,1 trilioane de dolari în investiții;
  • OPEC este îngrijorat de încetinirea cererii de petrol în Europa și Statele Unite ale Americii;
  • Asia se confruntă în prezent cu o creștere fenomenală a cererii de petrol;
  • observăm o diviziune a pieței, de fapt 2 piețe: una cu creștere promițătoare a cererii, cealaltă cu încetinirea acesteia;
  • cererea mondială de petrol va crește cu 2,3 ​​milioane de barili pe zi în 2023;
  • cererea de petrol din China va crește cu 500-600 de mii de barili pe zi în 2023, pe măsură ce țara iese din restricțiile COVID-19;
  • odată cu deschiderea cererii din China, OPEC este optimistă, dar și precaută.

Vorbind despre redirecționarea fluxurilor de petrol din Rusia către țările asiatice, Haitham Al Ghais a remarcat că OPEC consideră că acesta este un proces complet normal din punctul de vedere al funcționării pieței petrolului:

  • acest lucru nu provoacă o îngrijorare;
  • modificările ale fluxurilor de petrol de la vest la est, de la est la vest, sunt datorate evenimentelor geopolitice, apariției unor noi centre de cerere și dispariția altora;
  • astăzi piața este suficient de mare pentru a satisface nevoile tuturor consumatorilor;
  • la începutul anului 2022, piața petrolieră se aștepta la o scădere a producției de petrol din Rusia cu 3 milioane de barili pe zi din cauza sancțiunilor, însă producția de petrol din Rusia este stabilă, iar petrolul din Rusia a găsit noi piețe de desfacere, nu numai India și China, dar și Turcia.

Secretarul general al OPEC a menționat că securitatea aprovizionării cu resurse energetice necesită și o securitate a cererii.