Hub-ul de gaze din Turcia: catalizator al conductei Trans-Caspice
Autor: Mihai Melintei.
În contextul dezvoltării variabilelor cu privire la funcționarea hub-ului de gaze din Turcia, și a intensificării ambițiilor Turciei de a deveni un centru energetic regional, Ankara explorează direcțiile pentru importul de gaze din Turkmenistan și intensifică dezvoltarea proiectului energetic Trans-Caspic.
Potrivit președintelui Parlamentului Turkmen, Gurbanguly Berdimuhamedov, Turkmenistanul are perspective foarte bune pentru aprovizionarea cu gaze prin Marea Caspică către Azerbaidjan, Turcia și mai departe către piețele mondiale. Astfel, Azerbaidjanul și Turcia pot contribui la asigurarea exportului de gaze din Turkmenistan. Gurbanguly Berdimuhamedov și-a exprimat încrederea că în viitorul apropiat, Așgabat va putea ajunge la un acord cu Baku privind implementarea proiectului conductei Trans-Caspice. În context, pe 26 octombrie 2023, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan și președintele Turkmenistanului, Serdar Berdimuhamedov s-au întâlnit la Ankara, unde au discutat și semnat un pachet de documente cu privire la opțiunile de transport de gaze turkmene și curent electric prin Marea Caspică către Turcia.
Gaz
Pentru a consolida cu surse alternative hub-ul de gaze, Turcia are în considerare trei opțiuni pentru transportul gazului turkmen:
- dezvoltarea conductei TANAP prin realizarea proiectului Trans-Caspic;
- încheierea unor acorduri SWAP (schimb de gaze);
- aprovizionarea cu gaz turkmen sub formă lichefiată prin Marea Caspică până în Azerbaidjan.
Perspectivele transportului de gaze turkmene prin conducta TANAP depind de implementarea proiectului gazoductului Trans-Caspic. În ciuda faptului că Azerbaidjan și Turkmenistan au ajuns la un acord privind dezvoltarea zăcământului comun de gaze Dostlug și au declarat disponibilitate de a construi conducta de gaze Trans-Caspică pentru a furniza gaze către Europa, problem rămâne în finanțarea construcției acestei conducte. Odată ce realizarea conductei Trans-Caspice este într-un stadiu de proiect, Ankara la momentul de față planifică realizarea unor schimburi SWAP cu Așgabat. Planul de aprovizionare cu gaze în cadrul schemei SWAP între Turcia și Turkmenistan include și părți terțe precum Azerbaidjan și Iran. În cadrul acestei scheme, Turkmenistanul trimite gaze destinate Turciei în Iran, iar acesta la rândul său, trimite volumele similare de gaze către Azerbaidjan, de unde gazele vor fi redirecționata către Turcia. Unii experți nu exclud opțiunea unui acord SWAP care include doar Turcia, Turkmenistan și Iran. În acest context, trebuie menționat faptul că Turkmenistanul implementează deja un schimb de gaze (SWAP) cu Azerbaidjan prin Iran, care este într-o continuă creștere. În noiembrie 2021 a fost semnat un acord de schimb de gaze naturale între Turkmenistan, Iran și Azerbaidjan, conform căruia Iranul furnizează Azerbaidjanului de la 1,5 la 2 miliarde m3/an în schimbul gazului turkmen primit. Pe 3 ianuarie 2022, în cadrul tranzacției, au început livrările de 5-6 milioane m3/zi de gaze, iar în iulie 2022 părțile au convenit să dubleze volumul schimbului de gaze, la 3-4 miliarde m3/an. Iranul intenționează, de asemenea, să importe gaze din Turkmenistan pentru propriile nevoi, ceea ce va elimina dezechilibrul dintre producția și consumul de gaze din regiunile sale de nord-est. Iranul are capacitatea de a importa 40 – 50 milioane m3/zi (14-18 miliarde m3/an) de gaz din Turkmenistan. În prezent, volumul zilnic al livrărilor de gaze din Turkmenistan către Iran sunt de 10 milioane m3. Azerbaidjan primește 7 milioane de m3 de gaz din cele 10 milioane livrate de Turkmenistan către Iran, iar încă 3 milioane de m3 rămân în Iran, conform datelor Companiei Naționale de Gaze Iraniene (NIGC).
Opțiunea pentru aprovizionarea cu gaz din Turkmenistan sub formă lichefiată prin Marea Caspică până în Azerbaidjan și de acolo prin conducte până în Turcia necesită o investiție consistentă în crearea stațiilor de regazeificare și livrarea în Marea Caspică (mare închisă) a unui CNG carrier (navă maritimă cu cisternă destinată transportării LNG-ului). În consecință, la momentul de față realizarea tranzacțiilor SWAP rămâne singura opțiune deschisă pentru furnizarea gazelor turkmene către Turcia și piața energetică europeană. Astfel, în august 2023, Ungaria a semnat un acord politic cu Turkmenistanul privind livrările de gaze. Turkmenistanul își transmite gazele naturale în nord-estul Iranului, care apoi tranzitează același volum în Azerbaidjan. Baku, după ce a satisfăcut o parte din cererea de pe piața internă cu aceste livrări, eliberează același volum de gaze către Turcia, care prin conducta TANAP ajunge în Europa.
Astfel, odată cu realizarea lucrărilor la crearea hub-ului de gaze din Turcia și dezvoltarea infrastructurii energetice regionale, implementarea proiectului Trans-Caspic, inițiat la începutul anilor 90’, poate fi catalizat întru furnizarea resurselor energetice din regiunea Caspică și crearea unui lanț de aprovizionare conex.
Electricitate
Turkmenistanul intenționează să construiască o centrală termică pe coasta Mării Caspice, cu o putere de 1574 MW. Motivele de construcție a centralei sunt:
- asigurarea furnizării fiabile și neîntrerupte de energie electrică pe piața internă a Turkmenistanului;
- creșterea volumului exportului de energie electrică prin țări terțe către Turcia;
- introducerea tehnologiilor moderne în producerea energiei electrice din Turkmenistan.
Compania care va realiza proiectul este Çalik Enerji (Chalyk Energy) din Turcia. Conform planului, compania își dorește să realizeze proiectul până în vara anului 2027.
În context, pentru prima jumătate a anului 2023, volumul producției de energie electrică în Turkmenistan a crescut cu 6,7% față de aceeași perioadă din 2022, iar volumul exporturilor a crescut cu 7,7%. Energia electrică din Turkmenistan este exportată preponderent în Afganistan, Iran, Kârgâzstan și Uzbekistan.