Pentru îmbunătățirea continuă a serviciul de analiză a evoluțiilor de pe piața mondială a gazelor naturale, Energy Analytical Studies oferă o sinteză a raportului oferit de IEA în direcția studiului pieței gazelor naturale.
Potrivit raportului IEA, cererea de gaze în lume în 2023 va scădea cu 5 miliarde m3 și se va ridica la 4,041 trilioane m3. Cei mai mari consumatori de gaze în 2023 vor rămâne America de Nord (Statele Unite ale Americii), Regiunea Asia-Pacific (China) și Orientul Mijlociu. În Europa, inclusiv Turcia, cererea de gaz va continua să scadă. În 2022, cererea de gaze din Europa a scăzut cu 85 de miliarde m3, la 524 de miliarde m3, în 2023 este de așteptat să scadă cu încă 26 de miliarde m3, la 498 de miliarde m3.
Piața gazelor naturale la nivel mondial a trecut la o reechilibrare treptată în urma șocului de aprovizionare escaladat de invazia Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022.
Prețurile la gazele naturale de pe piețele din Asia-Pacific, America de Nord și Europa au scăzut cu 70% la sfârșitul primului trimestru al anului 2023, în timp ce stocurile depozitelor de gaz au încheiat sezonul de încălzire 2022-2023 cu mult peste mediile lor din ultimii cinci ani. În același timp, factorii respectivi nu ar trebui să distragă atenția de la riscurile care ar putea reînnoi volatilitatea prețurilor la gazele naturale.
Piața gazelor naturale a suferit un șoc în 2022, când Rusia a redus cu 80% livrările de gaze prin conducte spre Europa. Acest proces a cauzat o criză energetică globală. În aceeași ordine de idei, consumul global de gaze a scăzut cu 1,5%, similar cu scăderea înregistrată în 2020 din cauza pandemiei COVID-19. Scăderea cererii de gaze naturale a continuat până la începutul anului 2023.
În 2023, se estimează că aprovizionarea globală cu LNG va crește cu doar 4%. Acest lucru nu este suficient pentru a compensa reducerea preconizată a livrărilor de gaze prin conducte ale Rusiei către Europa. Livrările de gaze prin conductele rusești are un nivel major de incertitudine pentru tot anul 2023.
Se estimează că Statele Unite ale Americii vor reprezenta peste jumătate din oferta globală de LNG, devenind cel mai mare exportator de LNG din lume.
Cererea europeană de gaze naturale a scăzut la un record de 55 de miliarde de m3 în timpul sezonului de încălzire 2022-2023. Consumul de gaze naturale în statele membre OECD a scăzut cu aproximativ 16% în perioada sezonului de încălzire 2022-2023. Prețurile înalte a gazelor au continuat să influențeze consumul de gaze în industrie. Consumul de gaz pentru generarea de energie a scăzut cu aproximativ 12%. Acest lucru a fost în mare parte determinat de consumul mai mic de energie electrică, care a scăzut cu aproape 7%. Cererea de gaze din sectorul industrial a scăzut cu aproape 20% față de anul trecut în timpul sezonului de iarnă. Scăderea abruptă a prețurilor la gaze în primul trimestru al anului 2023 a susținut utilizarea gazului în industrie, care a crescut cu aproximativ 20% comparativ cu ultimul trimestru din 2022.
Se estimează că cererea de gaze din statele membre OECD va scădea cu 5% în 2023.
Exporturile de gaze rusești către Europa și statele membre OECD au scăzut cu o estimare de 70% în sezonul de încălzire 2022-2023. Livrările către Turcia au scăzut cu aproape 30%, iar fluxurile de gaz către Uniunea Europeană au scăzut cu peste 80%, la 47 miliarde de m3. În contrast, exporturile de LNG ale Federației Ruse către Uniunea Europeană au crescut cu 5% față de 2021-2022.
Livrările norvegiene de gaze prin conducte către Uniunea Europeană au crescut cu 2%, în timp ce exporturile către Regatul Unit au scăzut cu aproximativ 18%.
Importurile de LNG în Europa au crescut cu peste 25%, și au atins un record de 94 miliarde m3 în timpul sezonului de încălzire 2022-2023. Importul de LNG din Statele Unite ale Americii a crescut cu 30% față de anul trecut și a reprezentat peste 45% din furnizările de LNG în Europa. Acesta a consolidat și mai mult poziția SUA în Europa, ca cel mai mare furnizor de LNG. Qatar și-a crescut livrările de gaze cu 15% , furnizând cantități mai mari de gaz lichefiat către Belgia, Franța, Italia și Polonia.
Importurile de LNG în regiunea Asia-Pacific au crescut ușor cu 0,5%. Cele mai mari scăderi interanuale din primul trimestru în termeni de volum au avut loc în Japonia (în scădere cu 2 miliarde m3 sau 7%), India (în scădere cu 0,6 miliarde m3 sau cu 9%) și China (în scădere cu 0,3 miliarde m3 sau 1,4% față de anul trecut). În schimb, importurile de LNG au crescut în Coreea de Sud (cu 1,5 miliarde m3 sau 8%), Thailanda (cu 0,5 miliarde m3 sau 18% față de anul trecut), Singapore (cu 0,4 miliarde m3) și Taiwan (cu 0,3 miliarde m3 sau 5%).
Importurile de LNG în Pakistan și Bangladesh au rămas stabile comparativ cu anul 2022. Începând cu februarie anul curent, importurilor de LNG din China, au înregistrat o creștere cu 2% conform ICIS LNG Edge.
Importurile nete de LNG ale Europei au crescut cu 8% în primul trimestru al anului 2023, deoarece statele europene au continuat să compenseze scăderea de furnizarea de gaze naturale din Rusia, în principal prin creșterea importurilor și preluarea de LNG. Cu toate acestea, afluxurile de LNG în Franța au scăzut cu 23% în primul trimestru și cu 55% în termeni anuali.
În primul trimestru al anului 2023, America Centrală și de Sud au cunoscut o creștere bruscă a scăderii cererii de LNG, în principal datorită situației bune a producției de hidroenergie în Brazilia și a creșterii ponderii surselor regenerabile în mixul energetic din Republica Dominicană.
Furnizarea globală de LNG a crescut cu 2% în primul trimestru al anului 2023. Acest lucru a fost determinat de regiunea Asia-Pacific și de Orientul Mijlociu, care a înregistrat o creștere de la an la an de 5,5% și, respectiv 2% în producția lor de LNG.
Qatar și Indonezia, urmată de Australia și Malaysia, au fost principalii contribuitori la această creștere. Spre deosebire de primul trimestru al anului 2022, SUA au înregistrat un nivel moderat de 4% de scădere a exporturilor de LNG, explicată prin parțiala repornirea a uzinei Freeport LNG după o întrerupere de opt luni provocată de un incendiu.
Exporturile de LNG din Norvegia și-au revenit din ultimul trimestru al anului 2022 cu o creștere de 1,5 miliarde m3, reflectând randamentul de la uzina LNG Hammerfest. Exporturile de LNG din Rusia au scăzut cu 9% în acest trimestru comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Operatorul proiectului Sakhalin-II LNG a anunțat în februarie 2023 că uzina va modifica strategia peak-load pe care a urmat-o în ultimii ani. În același timp, Novatek se așteaptă ca producția de la Yamal LNG să scadă cu 5% în 2023. În 2023, IEA se așteaptă la o reducere a producției de gaze naturale în Rusia cu 52 de miliarde m3, la 620 de miliarde m3.