#

IEA: oil market report

Pentru îmbunătățirea continuă a serviciul de analiză a evoluțiilor de pe piața mondială a petrolului, Energy Analytical Studies oferă o sinteză a datelor cheie oferite de IEA în raportul său petrolier, care acoperă tendințele pieței petroliere în contextul reducerilor suplimentare de producție de țiței din partea OPEC+.

 

Agenția Internațională pentru Energie (IEA) admite că reducerile suplimentare voluntare ale producției de către un număr de țări OPEC+ ar putea exacerba deficitul așteptat de aprovizionare cu petrol în a doua jumătate a anului 2023.

Cererea de petrol

IEA prognozează o creștere a cererii globale de petrol în lume, așteptându-se ca aceasta să crească în 2023 cu 2 milioane de barili pe zi, până la un record de 101,9 milioane de barili pe zi.

Anterior, U.S. Energy Information Administration și OPEC și-au prezentat previziunile, care s-au abținut de la ajustări semnificative. EIA se așteaptă ca cererea să crească cu 1,44 milioane barili/zi, la 100,87 milioane barili/zi, prognoza de creștere a cererii fiind redusă cu o modestă 40.000 barili/zi. OPEC și-a menținut prognoza de creștere a cererii mondiale de petrol pentru 2023 la 2,3 milioane de barili pe zi, în timp ce organizația însăși se așteaptă la o cerere de 101,89 milioane de barili pe zi.

La fel ca OPEC, IEA constată un contrast tot mai mare între țările din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și țările din afara organizației.

De exemplu, în SUA și Europa, activitatea industrială slabă și utilizarea economică a combustibilului într-o iarnă blândă au dus la o reducere a consumului de produse petroliere, în timp ce economia chineză este în creștere după eliminarea restricțiilor COVID. Cererea de petrol în țările OECD în primul trimestru al anului 2023 a scăzut cu 390 de mii de barili pe zi. Scăderea se înregistrează pentru al 2-lea trimestru la rând.

Cu toate acestea, creșterea puternică a cererii în China a crescut cererea globală de petrol în primul trimestru al anului 2023 cu 810.000 de barili pe zi, până la 100,4 milioane de barili pe zi.

O creștere mult mai puternică de 2,7 milioane barili/zi este așteptată până la sfârșitul anului 2023, susținută de redresarea continuă a activității de afaceri în China și de creșterea călătoriilor internaționale (carburantul pentru industria aeronautică va reprezenta 57% din creșterea cererii în 2023).

Țările care nu fac parte din OECD vor reprezenta 87% din creșterea cererii totale de petrol în 2023, China reprezentând mai mult de 50% din creșterea cererii globale.

Utilizarea globală a rafinăriilor va fi în medie de 82 milioane barili/zi în 2023, în scădere cu 0,1 milioane barili/zi, din cauza datelor mai slabe din primul trimestru 2023.

Producția de petrol

IEA se așteaptă ca producția globală de petrol să atingă 101,1 milioane barili/zi în 2023, aproape de nivelurile de dinainte de COVID-19, dar să rămână cu 0,3 milioane barili/zi sub producția medie din 2019.

Creșterea producției în 2023 va fi de 1,2 milioane barili/zi, comparativ cu 4,6 milioane barili/zi în 2022.

Față de raportul anterior al IEA, prognoza este redusă cu 0,4 milioane de barili pe zi, ținând cont de reducerile suplimentare voluntare de producție anunțate la 2 aprilie 2023 de 8 țări OPEC+.

IEA estimează că reducerile suplimentare de la OPEC+ vor reduce livrările globale de petrol cu ​​400.000 de barili pe zi până la sfârșitul anului 2023.

Noile reduceri de producție a petrolului ale OPEC+ ar putea duce la o reducere de 1,4 milioane barili/zi din martie până în decembrie 2023, compensând creșterea de 1 milioane barili/zi a producției non-OPEC+.

Țările non-OPEC+, în primul rând SUA și Brazilia, stimulează creșterea producției în 2023, cu o creștere de 1,9 milioane barili/zi. În același timp, producția OPEC+ va scădea cu 760 de mii de barili pe zi.

IEA consideră că reducerile voluntare ale OPEC+ de 1,16 milioane barili/zi sunt un „pas de precauție autoproclamată” pe lângă reducerile voluntare ale Rusiei de 0,5 milioane barili/zi și reducerile totale ale OPEC+ de 2 milioane barili/zi din noiembrie 2022

IEA vede motivele acestui pas în dorința OPEC+ de a susține prețurile pe fondul turbulențelor financiare de la jumătatea lunii martie, precum și în creșterea rezervelor mondiale de petrol.

În ianuarie 2023, stocurile industriale de petrol ale OECD au crescut cu 53 de milioane de barili, la 2,83 miliarde de barili, care este maximul din iulie 2021. Datele preliminare pentru februarie 2023 arată o nouă creștere a stocurilor, deși într-un ritm mult mai lent. Rezervele totale OECD au crescut cu 8,8 milioane de barili, cele comerciale cu 9,6 milioane de barili, reducând deficitul față de media pe 5 ani la 7,5 milioane de barili.

Totuși în luna martie 2023, tendința se inversase. Datele preliminare pentru SUA, Europa și Japonia au arătat că stocurile lor industriale au scăzut cu 38,9 milioane de barili.

IEA admite că acțiunile OPEC+ ar putea exacerba deficitele așteptate de aprovizionare cu petrol în a doua jumătate a anului 2023 și ar putea crește prețurile petrolului într-o perioadă de incertitudine economică sporită, chiar dacă activitatea industrială încetinește în marile economii ale lumii și creșterea producției non-OPEC+ pare stabilă.

Dosarul Rusiei

În martie 2023, producția de petrol din Rusia, conform IEA, s-a ridicat la 9,58 milioane de barili pe zi, ceea ce este cu 290 de mii de barili pe zi mai mică decât în ​​februarie 2023 (ținând cont de hidrocarburile lichide, producția a scăzut cu 450 de mii de barili pe zi, până la 10,95 milioane de barili/zi). IEA notează că reducerea cu 500.000 de barili pe zi a producției de petrol anunțată de autoritățile ruse nu a fost atinsă, deoarece Rusia este probabil să reușească să canalizeze petrolul către noi piețe de desfacere.

Între timp, Rusia a menționat anterior că își va baza reducerea pe nivelurile medii de producție estimate pe sursele secundare (datele IEA OPEC și OPEC+ au fost excluse anterior din sursele secundare, considerându-le motivate politic).

Prognoza pentru producția de petrol și hidrocarburi lichide în Rusia pentru 2023 a fost din nou ridicată de IEA, de data aceasta cu 210.000 de barili pe zi.

Exporturile de petrol din Rusia în martie 2023 au crescut la cel mai ridicat nivel din aprilie 2020, potrivit IEA, pe fondul unei creșteri a fluxurilor de mărfuri care au revenit la nivelurile observate ultima dată înainte de începerea conflictului din Ucraina.

Volumul total al livrărilor de petrol în comparația anuală a crescut cu 0,6 milioane de barili pe zi, la 8,1 milioane de barili pe zi, iar la produse petroliere cu 450 de milioane de barili pe zi, la 3,1 milioane de barili pe zi.

Veniturile estimate din exporturile de petrol ale Rusiei au crescut cu 1 miliard de dolari la 12,7 miliarde de dolari, dar au fost cu 43% mai mici decât acum un an.

Implementarea acordului OPEC+

Potrivit IEA, 23 de țări OPEC+ (inclusiv Iran, Venezuela și Libia, care sunt scutite de restricții) în martie 2023 au redus producția de petrol cu 380 de mii de barili pe zi față de februarie 2023, la 44,17 milioane de barili pe zi.

Cea mai mare parte a reducerii de producție a venit din Rusia, precum și din Angola, unde lucrările de întreținere au dus producția la cel mai scăzut nivel din 2004.

Producția a 19 țări OPEC+, care limitează producția de petrol, a scăzut cu 460 de mii de barili pe zi și s-a ridicat la 37,94 milioane de barili pe zi.

Având în vedere că ținta pentru acordul OPEC+ este stabilită la 40,1 milioane de barili pe zi (excluzând Mexic), 2,16 milioane de barili pe zi de petrol nu au fost suficienți pentru a fi livrați pe piață.

Țările OPEC au redus producția cu 140 mii barili pe zi, la 29,09 milioane barili pe zi, iar 10 țări OPEC participante la acordul OPEC+, au redus producția cu 180 mii barili pe zi, la 24,55 mii barili pe zi.

Țările non-OPEC care participă la acordul OPEC+ au redus producția în martie cu 240 de mii de barili pe zi, la 15,08 milioane de barili pe zi, sub nivelul permis de 1,29 milioane de barili pe zi.