#

Morgan Stanley: trei factori care vor afecta cresterea prețului la petrol

Prețurile la petrol nu vor începe să scadă din cauza instabilității cererii. Acest lucru a fost remarcat de analistul șef pentru piețele de mărfuri de la Morgan Stanley, Martin Rats. Analistul a avertizat, de asemenea, că există trei factori care vor contribui la o reducere a ofertei de pe piață și la creșterea ulterioară a prețurilor.

Primul factor este recenta declarație a OPEC+ privind reducerile de producție. A fost o lovitură puternică pentru piața globală de energie, deoarece țările OPEC + furnizează aproximativ 40% din petrolul consumat la nivel mondial.

Al doilea factor constă în faptul că planul de eliberare a rezervelor de petrol din rezerva strategică a SUA este eliminat treptat. Carburantul suplimentar pe care Statele Unite ale Americii îl oferă pe piață din aprilie ar trebui să se epuizeze începând cu luna curentă.

Al treilea factor – probabilitatea mare de întreruperi în aprovizionarea cu petrol rusesc. Exporturile de petrol sunt în scădere, înaintea implementării interdicției Uniunii Europene privind livrările de petrol din Rusia, care va intra în vigoare până la sfârșitul acestui an. De asemenea, Moscova a subliniat că va reduce producția ca răspuns la plafonarea prețului la petrol convenit de țările G7. Dacă Kremlinul reduce volumele, va crește presiunea ofertei pe piețele petroliere globale, provocând noi creșteri ale prețurilor.

Petrolul a scăzut de la cotele sale maxime la începutul acestei veri, când statele occidentale au impus pentru prima dată sancțiuni asupra petrolului rusesc. Astfel, concurența s-a intensificat pentru alternative. Țițeiul de marca Brent a crescut vertiginos la aproximativ 130 de dolari pentru baril înainte de a scădea constant, dar acest lucru s-a datorat creșterii prețurilor la produsele petroliere, nu a petrolului în sine.

Martin Rats a remarcat că cei trei factori se vor reuni în următoarea perioadă, astfel va fi pusă  din nou o presiune asupra creșterii prețurilor la petrol.

Sursă: https://markets.businessinsider.com/news/commodities/oil-prices-outlook-high-supply-shortage-russia-opec-spr-demand-2022-10?amp

Morgan Stanley este un conglomerat financiar american, a doua cea mai mare corporație multinațională comercială din Statele Unite ale Americii.