OPEC a emis raportul lunar al pieței petroliere, care acoperă problemele majore ce afectează piața mondială a petrolului și oferă o perspectivă pentru evoluția pieței petroliere pe termen mediu și lung.
Energy Analytical Studies oferă o analiză a materialelor cheie din raport care influențează tendințele pieței petroliere în ceea ce privește cererea mondială de petrol, oferta, precum și echilibrul pieței petroliere.
Raportul subliniază o creștere a stocurilor globale de petrol în 2022, care înregistrează o tranziție clară de la un deficit la un excedent de 1,1 milioane barili/zi pe piața petrolieră. În acest sens, OPEC în octombrie anul curent a redus producția de petrol cu 210 mii barili/zi față de luna septembrie.
Cerere estimată pentru petrol în 2023 va fi redusă la producție cu 100 mii barili/zi, respectiv cererea totală va fi de 101,8 milioane barili/zi. De asemenea, este înregistrată o creștere a rezervelor mondiale de petrol, în acest sens fiind stabilit un surplus. În același timp, incertitudinea din economia globală și factorii legați de situația geopolitică tensionată pot duce la o scădere a consumului de petrol în 2023.
În ceea ce privește Federația Rusă, producția de hidrocarburi lichide în Rusia în septembrie anul curent a crescut cu 169 mii de barili/zi, până la 11,1 milioane barili. În 2023, indicatorul de producție a petrolului în Rusia va scădea cu 850 mii barili/zi, la o medie de 10,1 milioane barili/zi. OPEC continuă să constate că prognozele pentru producția din Federația Rusă „sunt caracterizate de un grad ridicat de incertitudine”.
Stocurile de petrol în cadrul OECD în septembrie anul curent au fost sub nivelul mediu pentru ultimii cinci ani. Acest lucru s-a datorat faptului că economia globală a intrat într-o perioadă de incertitudine semnificativă.
Creșterea livrărilor și producției de petrol în 2023, conform datelor OPEC, poate fi asigurată de Statele Unite ale Americii, Norvegia, Brazilia, Canada, Kazahstan și Guyana. La rândul său, Rusia și Mexic ar putea reduce producția de petrol în 2023. În același timp, OPEC subliniază că rămâne un nivel ridicat de incertitudine cu privire la o posibilă creștere a producției de petrol de șist în Statele Unite ale Americii, inclusiv din cauza situației geopolitice din Europa de Est.
Țările OPEC au redus în octombrie 2022 producția de petrol cu 210 mii barili/zi, la 29,494 milioane barili/zi în total. În același timp, țările OPEC (cu excepția Iranului, Libiei și Venezuelei), care participă la acordul OPEC+, au redus producția de petrol în octombrie cu 225 mii barili/zi, la 25,104 milioane barili/zi.
Astfel, statele participante la acordul OPEC+ sunt în spatele planului de producție al OPEC cu 1,59 milioane barili/zi. În același timp, decizia miniștrilor OPEC+ de a reduce cota de producție de petrol în octombrie a fost relativ minimă – cu doar 100.000 barili/zi față de luna precedentă.
Cea mai mare reducere a producției a fost înregistrată în Arabia Saudită, care a redus cifra cu 149 mii barili/zi în octombrie și acum rămâne în urma cotei OPEC cu 166 mii barili/zi. Angola, Congo, Nigeria nu îndeplinesc în mod substanțial planul de producție. Irakul este în spatele planului OPEC cu 79.000 barili/zi.