#

Petrom poate trece sub controlul unui consorțiu norvegian

Petrom, cea mai importantă companie de petrol şi gaze din România, poate trece sub controlul unui consorţiu norvegian, care doreşte să preia nu numai 31,5% din acţiunile principalului acţionar al companiei româneşti, OMV, ci un pachet de control de cel puţin 51%.

De ce este important: OMV Petrom deține o participație de 50% din cel mai important zăcământ de gaze din Marea Neagră, Neptun Deep, alături de Romgaz, proiect în care are și statutul de operator. Decizia finală de investiție a fost amânată în repetate rânduri, ultimul termen avansat fiind la mijlocul anului viitor, deși ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că în acordul de concesiune este stipulat ca până la 31 decembrie 2022 să fie făcută “declarația de descoperire comercială”.

O eventuală preluare de către norvegieni a pachetului majoritar în business-ul de dezvoltare şi producţie de hidrocarburi al OMV ar putea fi benefică pentru exploatarea Neptun Deep. Spre deosebire de OMV, care, deşi mai deţine participaţii în proiectele offshore de mare adâncime, nu este operator în niciunul dintre acestea, iar companiile norvegiene au know how-ul necesar dezvoltării unor astfel de zăcăminte.

Pentru a-i convinge pe oficialii vienezi, consorţiul norvegian s-a oferit să garanteze furnizarea a peste 80% din necesarul de consum anual de gaze al Austriei, şi anume 75 TWh. În prezent, consumul anual de gaze al Austriei se ridică la aproximativ 90 TWh.

Sursă: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/ultima-ora-presa-austriaca-petrom-poate-trece-sub-controlul-norvegienilor-guvernul-austriac-dispus-sa-sacrifice-omv-pentru-a-si-asigura-independenta-de-gazul-rusesc-20882799