În perioada 11-13 octombrie 2023, la Moscova a avut loc Forumul internațional „Russian Energy Week”. În cadrul evenimentului au fost purtate discuții între reprezentanții de stat ai Federației Ruse și a partenerilor străini, precum și între directorii ai diferitelor companii din industria de petrol și gaze.
Energy Analytical Studies, oferă o sinteză a principalelor teze, pe direcția domeniului energetic mondial, expuse de reprezentanții Federației Ruse în cadrul Forumului „Russian Energy Week”.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin în cadrul deschiderii Forumului a remarcat 4 direcții de transformare structurală a complexului de combustibil și energie al Federației Ruse: dezvoltarea pieței interne; diversificarea exporturilor; creșterea prelucrării și rafinării produselor petroliere și dezvoltarea tehnologiilor și echipamentelor energetice proprii. În cadrul prezentării sale, Vladimir Putin a subliniat următoarele teze:
- economia mondială trece la un model multipolar de funcționare;
- există mai multe centre de creștere economică, unde statele își apără suveranitatea economică, industrială, tehnologică și energetică;
- la nivel mondial are lor o refacerea a legăturilor de investiții, a comerțului și cooperării;
- economia Rusiei trece în prezent printr-o etapă de transformare structurală;
- geografia comerțului, parametrii de angajare și imaginea industriei energetice la nivel mondial se schimbă;
- complexul rusesc de combustibil și energie trece printr-o serie de schimbări profunde în activitatea extracției și prelucrării resurselor energetice, servicii și logistică, interacțiunea cu parteneri străini;
- Rusia va continua să aducă o contribuție semnificativă la echilibrarea pieței globale a energiei, să dezvolte parteneriate și legături de cooperare cu acele țări care doresc acest lucru și sunt interesate de parteneriat energetic.
Cu privire la stabilitatea pieței petrolului la nivel internațional Vladimir Putin a subliniat că este necesară o interacțiune între principalii furnizori în condiții deschise și transparente:
- Rusia se bazează pe obiective, dinamica pieței a cererii și ofertei de petrol, precum și pe programele de investiții în petrol și gaze;
- țările membre OPEC+ își îndeplinesc pe deplin obligațiile și fac față cu succes tuturor provocărilor;
- coordonarea acțiunilor partenerilor OPEC+ va continua. Acest lucru este important pentru predictibilitatea pieței petrolului, pentru bunăstarea întregii umanități, deoarece ritmul creșterii economice depinde de energia globală.
Vladimir Putin a remarcat că în scurt timp, Rusia a făcut posibilă trecerea aprovizionării cu petrol pe piețele cu creștere rapidă și promițătoare din alte regiuni ale lumii. Pentru a extinde livrările către țările din regiunea Asia-Pacific, Africa și America Latină, guvernul Rusiei a pregătit un plan pentru dezvoltarea infrastructurii rusești de export de petrol.
Companiile rusești de gaz și cărbune își schimbă, de asemenea, aprovizionarea de pe piața atlantică pe cea asiatică. Acestea nu sunt niște decizii oportuniste, ci un proces natural, care este, de asemenea, determinat nu de intrigi geopolitice, ci de tendințele pieței pe termen lung:
- până în 2050, cererea de gaze naturale va crește în toate regiunile lumii, cu excepția Americii de Nord și a Europei;
- ponderea Europei în cererea globală de gaze va scădea cu peste 2 ori, la 5%;
- cota Asiei va crește de 1,5 ori – de la 21% la 30%;
- exporturile de gaze rusești către China sunt în dezvoltare continuă: în 2025, gazoductul Power of Siberia va atinge capacitatea de proiectare de 38 de miliarde de m3/an de gaz, dar deja astăzi livrările depășesc în mod regulat volumul obligațiilor contractuale;
- Rusia a semnat un contract pe ruta din Orientul Îndepărtat către China – volumul livrărilor va fi de 10 miliarde m3/an de gaz.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin a remarcat că, LNG-ul ocupă un loc important pe piața globală a energiei:
- în 2024, vor exista terminale LNG în 55 de țări, iar până la sfârșitul 2030, cererea de LNG în lume poate crește de aproximativ 1,5 ori – până la 600 de milioane de tone/an;
- concurența pe acest segment va crește – au fost anunțate proiecte care vor dubla capacitatea totală de producție în următorii ani;
- Rusia intenționează să crească producția de LNG de 3 ori în următorii 10 ani, la 100 de milioane de tone/an;
- volumul investiției planificat este de peste 6 trilioane de ruble;
- este important ca proiectele rusești să-și realizeze avantajele competitive pe piață, inclusiv logistica eficientă și potențialul Rutei Mării Nordului.
Viceprim-ministrul Federației Ruse, Alexandr Novak în cadrul Forumului a avut o serie de întâlniri cu lideri ai sectorului energetic din alte state, dezvoltând agenda internațională energetică a Rusiei.
În cadrul Forumului, Alexandr Novak și ministrul energiei al Arabiei Saudite, Abdulaziz bin Salman Al Saud, în calitate de co-președinți, au organizat o reuniune a Comisiei mixte interguvernamentale ruso-saudite. Alexandr Novak a remarcat următoarele idei:
- dezvoltarea relațiilor comerciale și economice dintre cele două țări și-au arătat eficiența;
- are loc o interacțiune continuă între Rusia și Arabia Saudită în cadrul OPEC+;
- deciziile luate în formatul OPEC+ indică cererea crescută, stabilitatea și independența acestui mecanism unic de coordonare pentru stabilizarea pieței globale a petrolului;
- ca parte a unei restructurări globale a logisticii, Rusia a început să furnizeze produse petroliere Arabiei Saudite în 2022, ceea ce permite regatului să exporte produse petroliere de producție proprie către țările UE. În acest sens Rusia este pregătită să crească livrările de produse petroliere către Arabia Saudită;
- printre domeniile promițătoare de cooperare între Rusia și Arabia Saudită se numără domeniul energetic nuclear.
În decursul Forumului, Alexandr Novak și Javad Owji, ministrul petrolului al Iranului, au discutat despre cooperarea dintre Rusia și Iran în cadrul OPEC+, Forumul Țărilor Exportatoare de Gaze (GECF) și proiectele de petrol și gaze existente în Iran.
Potrivit lui Alexandr Novak, Iranul este interesat în prezent de aprovizionarea cu gaze din Rusia, iar această problemă este în curs de studiu:
- Rusia și Iranul discută problema schimbului de aprovizionare cu gaz;
- între timp, una dintre liniile sistemului internațional de gazoducte Central Asia-Center din Turkmenistan ajunge aproape până la granița cu Iran, iar Iranul a stabilit deja aprovizionare cu gaze de schimb cu Turkmenistanul;
- în prima etapă, volumul schimbului de gaze s-ar putea ridica la 10 miliarde m3/an, iar în viitor, Iranul a oferit Rusiei și Turkmenistanului un schimb de gaz și mai mare, primind gaz în nord pentru deficitul lor energetic, și eliberarea acestuia în sud, unde are loc principala producție de gaze din Iran;
- baza aprovizionării cu gaz din sudul Iranului trebuia să fie gazoductul Iran-Pakistan, dar la începutul lunii august 2023 a devenit cunoscut faptul că Pakistanul își suspendă obligațiile privind conducta de gaz și starea actuală a proiectului este neclară;
- Iranul discută cu Rusia, precum și cu Turkmenistanul și Qatarul, crearea unui hub de gaze în partea de sud a țării.
Javad Owji, a discutat și cu șeful Gazprom, Alexey Miller, despre crearea unui hub energetic în Iran, precum și despre schimbul swap de gaze în nordul Iranului.
Cu ministrul energiei al Turciei, Alparslan Bayraktar, viceprim-ministrul Rusiei, Alexandr Novak a discutat despre condițiile creării hub-ului de gaze în Turcia, asigurarea securității gazoductului internațional Turkish Stream, precum și cooperarea în domeniul energiei electrice și nucleare. În cadrul ședinței plenare a Forumului, președintele Rusiei, Vladimir Putin a comentat stadiul actual al proiectului hub-ului de gaze din Turcia. Acesta a subliniat că în prima etapă vorbim despre crearea unei platforme electronice pentru tranzacționarea gazelor pe continentul european:
- partea rusă nu vede probleme mari în acest stadiu. Atât Rusia, cât și Turcia sunt interesate de proiect, în plus și Azerbaidjanul își arată interesul;
- pe măsură ce lucrările progresează, alte țări interesate se pot alătura proiectului.
Alparslan Bayraktar a purtat, de asemenea, negocieri privind hub-ul de gaze din Turcia cu Alexey Miller, șeful Gazprom.
În timpul întrunirii cu Parviz Shahbazov, ministrul energiei al Azerbaidjanului, Alexandr Novak a discutat problemele de extindere a cooperării ruso-azere în sectoarele petrolului și gazelor.
Părțile au discutat despre posibilitatea extinderii conductei de petrol Tikhoretsk-Baku, pentru aprovizionarea inversă cu petrol rusesc către Azerbaidjan. Alexandr Novak a explicat că proiectul a fost inițiat de Rusia, dar nu există încă o decizie finală în acest sens.
Dacă se ia o decizie pozitivă, livrările rusești de petrol către Azerbaidjan prin conducta de petrol Tikhoretsk-Baku ar putea ajunge la 4 milioane de tone/an.
Acest petrol poate fi procesat pe teritoriul Azerbaidjanului, iar apoi produsele petroliere rezultate pot fi exportate cu ușurință în Europa, deoarece sancțiunile UE nu interzic acest lucru, care este utilizat în mod activ, de exemplu, de India.
Alexandr Novak și Parviz Shahbazov au discutat despre perspectivele de construire a cooperării tehnologice între companiile rusești și azere în cadrul politicii de substituție a importurilor.
Viceprim-ministrul Rusiei, Alexandr Novak, în cadrul Forumului a avut o întrevedere cu Ministrul Relațiilor Economice Externe și Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjártó. În cadrul întâlnirii au fost discutate problemele de interacțiune în sfera comercială și economică, precum și proiecte prioritare de cooperare energetică.
În total, în cadrul Forumul internațional „Russian Energy Week”, companiile și organizațiile guvernamentale ruse și străine au încheiat 28 de acorduri și memorandumuri de cooperare.
Notă: Redacția EAS respectă normele uzuale ale publicării materialului sintetizat, care nu reflectă opinia grupului de cercetare Energy Analytical Studies. Întreaga răspundere cu privire la limbaj, formă și conținut aparținând reprezentanților prezentați în sinteză.