#

SPIGF 2023

În perioada 31 octombrie – 3 noiembrie 2023, s-au desfășurat lucrările Forumului Internațional al Gazului de la Sankt Petersburg (SPIGF). Tematica principală a SPIGF-2023, a fost „Transformarea pieței globale a gazelor naturale: provocări și căi de dezvoltare”, susținută de președintele Consiliului de Administrație al Gazprom, Alexey Miller.

Energy Analytical Studies, pentru îmbunătățirea continuă a serviciului de analiză a evoluțiilor din domeniul energetic, oferă o sinteză a principalelor teze expuse de șeful Gazprom în cadrul SPIGF.

Gazprom, în cadrul SPIGF-2023, s-a orientat spre perspectivele de cooperare și a semnat documente importante cu partenerii precum: Turcia, China, Uzbekistan, Kazahstan, Kârgâzstan și Belarus.

Hub-ul de gaze din Turcia

În cadrul Forumului, șeful Gazprom, Alexey Miller a avut o întâlnire de lucru cu Ministrul Energiei și Resurselor Naturale al Turciei, Alparslan Bayraktar. În urma întâlnirii, Gazprom a raportat pe scurt că părțile au discutat problemele actuale ale cooperării în domeniul furnizării gazelor și s-a acordat o atenție deosebită perspectivelor de implementare a proiectului hub-ului internațional de gaze în Turcia. Anterior, în cadrul SPIGF, Alparslan Bayraktar a remarcat, că Turcia se așteaptă să lanseze hub-ul de gaze în 2024:

 • Discutăm aspectele necesare ale proiectului cu Gazprom și cu partenerii terți;
 • Vrem să creăm o platformă electronică, acest proces va dura aproximativ un an;
 • Putem finaliza această inițiativă până în 2024;
 • Avem perspective largi și obiective suplimentare, de anvergură cu privire la acest proiect.

În prima etapă, hub-ul de gaze din Turcia constă în crearea unei platforme de tranzacționare electronică. Etapa a doua constă în extinderea hub-ului, pe măsură ce alți furnizori de gaze se conectează la acesta, și asigurarea unor capacități de stocare de gaze în Turcia.

Implementarea foii de parcurs pentru crearea hub-ului internațional de gaze pe teritoriul Turciei ar putea începe înainte de sfârșitul anului 2023.

Conducta Orientului Îndepărtat către China

Ca parte a SPIGF, Gazprom, CNPC și PipeChina au semnat un acord privind secțiunea transfrontalieră a rutei de aprovizionare cu gaze din Orientul Îndepărtat către China.

Acordul reglementează interacțiunea părților cu privire la proiectarea și construcția secțiunii transfrontaliere a conductei de gaz peste râul Ussuri în zona Dalnerechensk (Rusia) și Hulin (China). Acordul semnat la SPIGF vine ca o finalitate a acordului de cumpărare și vânzare pentru 10 miliarde m3/an de gaze naturale pe o perioadă de 25 de ani, semnat de Gazprom și CNPC în februarie 2022. În această direcție, la 31 ianuarie 2023, a fost semnat un acord interguvernamental ruso-chinez privind furnizarea de gaze către China pe ruta Orientului Îndepărtat, iar la 13 iunie 2023, acordul a fost ratificat.

Rusia va începe aprovizionarea cu gaz către China pe ruta din Orientul Îndepărtat cel târziu în 2027.

Odată cu atingerea capacității de proiectare a rutelor convenite pentru aprovizionarea cu gaze către China, principala conductă de gaze Power of Siberia-1 (ruta de Est) și ruta din Orientul Îndepărtat, volumul livrărilor prin conducte de gaz către China va ajunge la 48 miliarde m3/an. În același timp, Gazprom a negociat cu CNPC creșterea volumului de aprovizionare cu gaze pe ruta de Est și discută despre proiectul rutei de Vest (Power of Siberia-2, care va tranzita și teritoriul Mongoliei). Vicepreședintele CNPC, Xie Jun, la rândul său, a menționat că China și Gazprom lucrează la accelerarea lansării livrărilor de gaze rusești pe ruta Orientului Îndepărtat.

Întru efectuarea livrărilor de gaze prin ruta Orientului Îndepărtat, Gazprom alături de CNPC efectuează explorări geologice pentru posibila construcție de depozite subterane de gaze în Orientul Îndepărtat.

Proiectele energetice din Asia Centrală

Vorbind la ședința plenară a SPIGF din 1 noiembrie 2023, șeful Gazprom, Alexey Miller a menționat că dezvoltarea proiectelor energetice în Eurasia ar trebui să fie un semnal pentru piața globală de gaze, întrucât acestea vor determina în mare măsură dinamica creșterii consumului de gaze. Conform șefului Gazprom, în această direcție este importantă nu numai cooperarea Rusiei cu China, dar și interacțiunea Rusiei cu țările din Asia Centrală.

În context a fost remarcat că la 7 octombrie 2023, secțiunile a 2 linii ale sistemului internațional de conducte de gaze ale conductei Central Asia – Center au fost transferate în regim revers, iar gazul rusesc a început să fie furnizat prin Kazahstan către Uzbekistan.  Astfel, la 1 noiembrie 2023, în cadrul SPIGF, Alexey Miller s-a întâlnit cu înalți oficiali din republicile Central Asiatice. În cadrul întâlnirilor de lucru, părțile a semnat trei documente:

 • Memorandum strategic privind cooperarea în complexul energetic între Gazprom și Ministerul Energiei al Uzbekistanului. Potrivit documentului, părțile intenționează să dezvolte cooperarea în domeniul furnizării și transportului de gaze, precum și în domeniul explorării geologice și al producerii de hidrocarburi;
 • Acordul de cooperare strategică între Gazprom și Kazahstan. Documentul are ca scop dezvoltarea cooperării în domeniul furnizării, transportului și procesării gazelor naturale;
 • Memorandumul de cooperare în dezvoltarea industriei gazelor între Gazprom și Kârgâzstan, care vizează cooperarea pe termen lung în sectorul gazelor naturale, precum și explorarea posibilității de cooperare în industria energiei electrice.

Șeful Gazprom, Alexey Miller, în cadrul ședinței plenare a SPIGF, a evidențiat câteva perspective pentru aprovizionarea Rusiei cu gaze în Asia Centrală:

 • Pentru a suplimenta aprovizionarea cu gaze către Kazahstan și Uzbekistan, Gazprom are în vedere construcția a noi rute, precum și gazoductul Bukhara – Ural;
 • În viitor, Gazprom nu exclude tranzitul gazelor prin Uzbekistan, Kazahstan și Kârgâzstan către țări terțe;
 • Negocierile cu statele central asiatice vizează semnarea de memorandumuri în perioada actuală, cu scopul de a stabili până la jumătatea anului 2024 o bază contractuală obligatorie din punct de vedere juridic pentru cooperarea cu Kazahstan, Uzbekistan și Kârgâzstan pentru o perioadă de 15 ani în avans;
 • În contextul gazificării regiunilor de nord și de est ale Kazahstanului, a fost propusă anterior opțiunea de construire a gazoductului internațional Rusia-Kazahstan-China, dar stadiul actual al proiectului este suspendat.

La lucrările SPIGF-2023, Gazprom a discutat și despre cooperarea cu Belarus. În timpul întrunirii de lucru a șefului Gazprom, Alexey Miller, cu Ministrul Energiei al Republicii Belarus, Viktor Karankevich, s-a remarcat că Gazprom acordă o atenție sporită fiabilității furnizării de gaze către Belarus. Părțile au discutat perspectivele de cooperare dintre Gazprom și producătorii din Belarus în domeniul dezvoltării tehnologice.

Notă: Redacția Energy Analytical Studies respectă normele uzuale ale publicării materialului sintetizat, care nu reflectă neapărat opinia grupului de cercetare Energy Analytical Studies. Întreaga răspundere cu privire la limbaj, formă și conținut aparținând reprezentanților prezentați în sinteză.