#

Perspectivele pieței petroliere în 2023

Piața energetică la nivel Global a început să se înăsprească ca urmare a unei varietăți de factori, inclusiv a revenirii economiei mondiale în urma pandemiei. În 2022, după invazia Ucrainei de către Rusia, situația a escaladat dramatic într-o criză energetică, aflată în plină desfășurare. În consecință, prețul gazelor naturale a atins niveluri record, iar prețul petrolului a atins cel mai ridicat nivel din 2008. Piața mondială de petrol s-a redresat de la șocul masiv al cererii cauzat de pandemia COVID-19, dar se confruntă încă cu un grad ridicat de incertitudine care testează industria la cel mai înalt nivel. Prognoza pentru cererea globală de petrol este în continuă creștere. Pentru a satisface cererea în creștere așteptată în următorii ani, producătorii din Orientul Mijlociu vor conduce creșterea ofertei globale de petrol, în mare parte din zăcămintele existente, care pot crește producția în scurt timp și la costuri reduse.

Repere generale

În 2023 cererea globală de petrol este prognozată să crească cu 1,9 milioane barili/zi, până la un record de producție de 101,7 milioane barili/zi. Aproximativ jumătate din creșterea cererii se datorează Chinei, ca urmare a ridicării restricțiilor COVID. Cererea de petrol în statele membre OECD  va scădea cu 900.000 barili/zi, deoarece este înregistrată o activitate industrială scăzută, în timp ce cererea în statele non-OECD va crește cu 500.000 barili/zi.

Oil demand forecast, 2010-2026

Creșterea ofertei mondiale de petrol în 2023 este programată să încetinească la 1 milion barili/zi, după creșterea de anul trecut a OPEC+ de 4,7 milioane barili/zi. O creștere generală non-OPEC+ de 1,9 milioane barili/zi va fi temperată de o scădere a OPEC+ de 870.000 barili/zi din cauza reducerii ofertei de petrol din Rusia. SUA se clasează drept principala sursă de creștere a ofertei de petrol din lume și, alături de Canada, Brazilia și Guyana, au atins un record anual de producție de petrol în 2021 și 2022.

Activitatea globală a rafinăriilor petroliere a fost constantă drept stabilă în decembrie 2022. Operațiunile din SUA au scăzut cu 910.000 barili/zi din cauza întreruperilor meteorologice, dar operațiunile mari din Europa și Asia au compensat scăderea din SUA. După o creștere de 2,1 milioane barili/zi în 2022, debitul rafinăriilor la nivel mondial va crește cu 1,5 milioane barili/zi în 2023.

Exporturile rusești de petrol, după intrarea în vigoare a embargoului pe țiței al UE și a plafonului de preț al G7, au scăzut cu 200.000 barili/zi în decembrie 2022, ajungând până la 7,8 milioane barili/zi. Totodată, exporturile rusești de motorină au crescut la un maxim multianual de 1,2 milioane barili/zi, din care 720.000 barili/zi au fost destinate UE. Reducerile record pentru marca de referință rusă Urals au făcut ca veniturile rusești să scadă cu 3 miliarde de dolari la 12,6 miliarde de dolari. Situația pentru anul 2023 privind exportul petrolului de marcă rusă este supus multor incertitudini, inclusiv datorită evoluțiilor economice globale și a tensiunilor geopolitice în curs.

Stocurile globale de petrol observate în noiembrie 2022 au crescut cu 79,1 milioane barili/lună, atingând cele mai ridicate niveluri din octombrie 2021. Creșterea a fost condusă de stocurile țărilor din afara statelor OECD (+43,9 milioane barili) și petrolul offshore (+38,1 milioane barili). În cadrul OECD, eliberarea rezervelor guvernamentale a compensat o mică creștere. Stocurile statelor OECD în 2022 au fost de 37,1 milioane de barili, cu 125,9 milioane de barili sub media de cinci ani.

Contractele futures pe țițeiul de referință a înregistrat o scădere în decembrie 2022: ICE Brent a scăzut în medie cu 9,51 dolari/baril. Ridicarea restricțiilor din China privind COVID a contribuit puțin la stimularea creșterii prețurilor la petrol, în timp ce exporturile de petrol de marcă rusă au rămas instabile oscilând între 40 și 55 dolari/baril. Tarifele de transport au scăzut pentru marii transportatori de țiței, dar odată cu intrarea embargoului UE asupra produselor petroliere rusești au crescut.

Gestionarea riscurilor

Perspectivele pieței petroliere în 2023 sunt dominate de două „wild carduri”: Rusia și China. În 2023, cererea de petrol ar putea crește cu 1,9 milioane barili/zi pentru a ajunge la 101,7 milioane barili/zi, cea mai mare cerere de petrol din istorie. Pe măsură ce oferta Rusiei de petrol încetinește sub impactul total al sancțiunilor, se poate crea un dezechilibru pe piața petrolieră. China, la rândul său, va stimula aproape jumătate din această creștere a cererii globale, chiar dacă forma și viteza redeschiderii pieței acesteia rămân incerte.

Creșterea eficienței energetice și vânzările în expansiune de vehicule electrice vor reduce creșterea cererii globale de petrol în 2023 cu aproape 900.000 barili/zi. Măsuri ca acestea sunt deosebit de vitale pentru o piață de petrol limitată la aprovizionare.

O redresare lentă a cererii, așteptată în primul semestru al anului 2023, sugerează o creștere continuă a stocurilor precum cele care au început să apară în ultimul trimestru al anului 2022. În ultimul trimestru al anului 2022, oferta a depășit cererea cu peste 1 milion barili/zi, în ciuda reducerii producție în cadrul OPEC+. O mare parte din surplusul de petrol a ajuns pe piețele emergente, inclusiv în China, și este stocat în tankere pe mare. Până la sfârșitul lunii noiembrie 2022, stocurile observate din afara OECD au crescut cu 75 milioane barili, în cadrul OECD a fost înregistrată o scădere de 233 milioane de barili, unde au fost eliberate 270 milioane barili din rezervele guvernamentale. Petrolul stocat în tankere a crescut cu 181 milioane barili, deoarece tankerele trebuie acum să navigheze pe distanțe semnificativ mai mari din cauza realocării fluxurilor rusești.

După o prăbușire inițială a încărcăturilor rusești, după ce embargoul UE asupra țițeiului rusesc și plafonul de preț al G7 a intrat în vigoare la 5 decembrie 2022, exporturile s-au redresat parțial – subliniind gradul ridicat de incertitudine pentru perspective. Pentru luna decembrie 2022, în ansamblu, încărcăturile de petrol rusesc au scăzut în medie cu 200.000 barili/zi, la 7,8 milioane barili/zi, în timp ce oferta totală de petrol a rămas constant la 11,2 milioane barili/zi.

Balanța de petrol bine aprovizionată la începutul anului 2023 s-ar putea dezechilibra pe măsură ce sancțiunile occidentale afectează exporturile de țiței de marcă rusă. Piețele de produse petroliere, în special motorina, sunt cele mai expuse riscului odată ce creșterea cererii își revine. În decembrie 2022, Rusia a exportat un record de 1,2 milioane barili/zi de motorină, cu 60% destinație spre UE. Rezervele de la rafinăriile din Orientul Mijlociu și din China vor oferi un echilibru temporar pentru întreruperile de aprovizionare de motorină din Rusia.

Economia petrolului și stocurile de rezervă guvernamentale și-au dovedit valoarea pentru gestionarea riscurilor de piață în timpul crizei energetice cauzate de invazia Rusiei în Ucraina. În 2023, deschiderea noilor sonde de petrol, accelerarea creșterii eficienței energetice, sprijinirea adoptării vehiculelor electrice și gestionarea prudentă a stocurilor de rezervă guvernamentale vor fi mai importante ca niciodată.

Analiza publicată de Energy Analytical Studies este pregătită în baza materialelor oferite de Raportul privind piața petrolului IEA, care acoperă tendințele pieței petroliere în ceea ce privește cererea mondială de petrol, oferta, echilibrul pieței petroliere și producția de petrol.